Att spola rätt är lätt!

Vi ser det som en självklarhet att ha rent vatten i kranen.  Det borde därför vara en av människans viktigaste uppgifter att se till att vattnet i naturen förblir rent. Men, så enkelt verkar det inte vara. Årligen tar reningsverken emot väldiga mängder skräp som kommer med avloppsvattnet. För mycket skräp orsakar stopp eller driftstörningar och det blir svårare för reningsverket att avlägsna alla olika organiska ämnen. Färg och mediciner är en rejäl utmaning för reningsverken. Har man ett enskilt avlopp kan kemikalier och annat rinna ut i marken och smitta grundvattnet. Då är det rena vattnet i kranen ett minne blott.

Vad kan du göra?

Egentligen är det ganska enkelt. Toaletten tar hand om bajs, kiss och toapapper. That’s it!

Att spola rätt är lätt!

En liten ”komihåg” lista

  • Spola inte ner fett i avloppet. När fett och olja kommer ner i avloppsrören, stelnar det och kan till slut orsaka en propp på insidan av rören.
  • Lämna gamla och oanvända mediciner till apoteket.
  • Använd inte toaletten som papperskorg! Släng tops, tamponger, bomullstussar, bindor, kondomer, snus, cigarettfimpar och annat skräp i soppåsen – inte i avloppet.
  • Hår som hamnar i avloppet har en tendens att tova ihop sig och orsaka stopp i ledningar, pumpar och reningsverk.
  • Skölj inte penslar under rinnande vatten. Torka istället av dem med papper och rengör i vatten som du lämnar in på närmaste miljöstation.
  • Överblivna kemikalier, färger, lacker, lim, lösningsmedel, starka rengöringsmedel och liknande lämnar du som farligt avfall på återbruket.

Fler nyheter

Vi har ingått ett samarbete tillsammans med Ambiductor.

Kom och träffar oss på Vatten2023 på Svenska Mässan i Göteborg och prata tekniska VA-lösningar, ä...

Espen Røren Johansen tillträder som ny landschef i Norge

Spara både pengar
och miljön

Låt oss guida dig till rätt vatten- och avloppslösning.

Vill du bli kontaktad av oss?

Fyll i dina uppgifter och få professionell hjälp!

Obligatoriskt