Avlopp i skärgården – följ med till idyllen Årsta Havsbad

Avlopp i skärgården – följ med till idyllen Årsta Havsbad

Att lägga nytt avlopp i skärgården har sina utmaningar. Lyckligtvis har Skandinavisk kommunalteknik AB utvecklat ett avloppssystem som kan tackla alla typer av miljöer: LPS tryckavlopp. Stockholmspärlan Årsta Havsbad tillhör en av områdena där vi visat att det går att förena avlopp och skärgårdsmiljöer.

Årsta Havsbad – en pärla vid Horsfjärdens strand

De flesta stockholmare förknippar Årsta Havsbad med gnistrande sommardagar och svalkande dopp. En skärgårdsidyll i ordets rätta bemärkelse. Årsta Havsbad är del av Haninge kommun och består av ca 800 fastigheter, både fritids- och permanentboenden. Boende kring Årsta Havsbad önskade sig ett välfungerande avlopp med kommunalt vatten, utan att ingreppet skulle påverka områdets karaktär och sköna natur. Valet föll på vårt tryckavlopp LPS snarare än ett konventionellt självfallssystem. En nödvändig satsning för att möta behovet som skapats när så många valt att bosätta sig permanent i Årsta Havsbad.

Dröm sedan 80-talet

Lokalborna hade drömt länge om ett vatten- och avloppssystem. Avlopp i skärgården var under lång något otänkbart. Faktum är att man redan på 1980-talet tog den första kontakten med SKT i frågan. Det skulle dröja 35 år innan drömmen blev verklighet.

Det är inte samfälligheten som tillslut förverkligade planerna, utan projektet drevs av Haninge Kommun. Genom en offentlig upphandling anlitade man SKT för anläggning av ett lätt trycksatt avlopp i skärgården. Kostnaden, den höga kvaliteten och våra tidigare referensprojekt var några starka anledningar till att vi vann upphandlingen.

Tryckavloppssystem – optimalt för Årsta Havsbad

Varför föll valet vårt tryckavloppssystem istället för ett konventionellt självfall? Med ett tryckavlopp av LPS-typ får ett system som är sammankopplade via en gemensam tryckledning med små dimensioner. I Årsta Havsbad innebär detta mellan 40 och 90 mm. Varje fastighet har i sin tur en egen pumpstation på tomten. En avloppslösning som passar sig bättre för typografin och miljön i skärgården än ett självfall. År 2015 rullade vi ut det nya avloppet i Årsta Havsbad och gjorde därmed många säsongsboenden dugliga för att vara i året runt.

Läs mer om våra tryckavlopp.

Fler nyheter

Kom och träffar oss på Nordbygg på Stockholmsmässan och prata tekniska VA-lösningar, äldre projekt som behö...

Vi har ingått ett samarbete tillsammans med Ambiductor.

Kom och träffar oss på Vatten2023 på Svenska Mässan i Göteborg och prata tekniska VA-lösningar, ä...

Spara både pengar
och miljön

Låt oss guida dig till rätt vatten- och avloppslösning.

Vill du bli kontaktad av oss?

Fyll i dina uppgifter och få professionell hjälp!

Obligatoriskt